Een zuinige lamp voor iedere situatie

Een zuinige lamp voor iedere situatie

ledlamp

Geen huis kan zonder verlichting. Officieel wordt licht niet gezien als een basisbehoefte, maar zonder kan uiteraard niemand. Zeker in een land als Nederland waarin het in de winter vroeg donker wordt, moet je er niet aan denken om de hele avond in het pikkedonker te zitten. Verlichting is dus een belangrijk aspect als je bijvoorbeeld een nieuw huis koopt, of plannen hebt voor een verbouwing. Waar plaats je de lampen, hoe sterk moeten ze zijn en welke lampen koop je eigenlijk? Keuze is er genoeg. De gloeilamp is inmiddels gesneuveld en wordt niet meer verkocht, maar in plaats daarvan kun je kiezen uit spaarlampen, TL-lampen, hallogeenlampen en natuurlijk LED lampen. Vooral deze laatste maakt een grote opmars door en zou de onderlinge verlichtingswedstrijd weleens glansrijk kunnen gaan winnen. Maar waarom is de LED lamp dan zo goed in vergelijking met de andere soorten lampen? En is LED ook beschikbaar voor alle soorten verlichting?

Wat kost licht?

Eerst maar eens de kosten. In 2016 gaf een gemiddeld Nederlands huishouden rond de 100 euro uit voor verlichting. Gedeeld door twaalf is dat natuurlijk een heel bescheiden maandbedrag, zeker als je het afzet tegen wat je ervoor terug krijgt. Toch is het mogelijk om hier nog een heel stuk verder op te besparen. Zeker als je nog gebruik maakt van gloeilampen en halogeenlampen. Gebruik je in jouw hele huis alleen maar gloeilampen en vervang je die morgen volledig door LED verlichting, dan ben je in één klap 80 procent minder geld kwijt aan energie. Bovendien zijn er nog meer extra voordelen voor je portemonnee die LED lampen voor elkaar krijgen.

Waarom LED?

De grote vraag is natuurlijk waarom LED verlichting dan zoveel zuiniger is dan een gloeilamp of halogeenlamp. Het antwoord zit hem in de warmteopwekking van de lamp. In een ouderwetse gloeilamp wordt licht gecreëerd door middel van een draad die is gemaakt van wolfraam. Hier wordt elektriciteit op gezet, dat vervolgens wordt omgezet in licht. Als neveneffect wordt er echter ook veel warmte opgewekt. De gloeidraad kan een temperatuur bereiken van zo`n 3000 graden. Iets dat je niet snel vergeet als je eenmaal een brandende gloeilamp hebt aangeraakt. Door al deze warmteopwekking wordt veel meer energie verbruikt dan bij alle andere soorten verlichting. Vandaar ook dat uit milieu-overwegingen besloten is om de gloeilamp niet langer te verkopen.

LED

LED, dat staat voor Light Emitting Diode, is juist enorm zuinig als het gaat om verspilling door onnodige warmte opwekking. De nieuwste generatie LED lampen is zo effectief dat er vrijwel geen warmte meer wordt opgewekt. Vrijwel alle elektriciteit wordt direct omgezet in licht. Door vooral LED verlichting te gebruiken, kun je dus behoorlijk besparen op je stroomrekening. Daarnaast heeft LED als grote voordeel dat door het effectieve energieverbruik ook de levensverwachting van de lamp veel en veel hoger is. Een beetje LED lamp kan tot wel 15.000 uur branden. Bij een gemiddeld verbruik is dit zo`n tien jaar. Vergelijk dat maar eens met een oude gloeilamp. Daarnaast kan LED, omdat het niet met een fragiele gloeidraad werkt, veel beter tegen schokken en wordt er ook geen gas verbruikt. Het levert dus veel minder schade op voor het milieu als de lamp uiteindelijk op de vuilnishoop terecht komt.

Spaarlamp

Behalve LED zijn er natuurlijk nog meer zuinige lampen, met als eerste kandidaat de spaarlamp. Waarom zou die slechter zijn dan de LED lamp? Dat ligt vooral aan het gebruiksgemak. Wat energieverbruik betreft zijn LED lampen en spaarlampen namelijk redelijk gelijk, maar het grote voordeel van LED is dat het gelijk voluit licht geeft als je de lamp aanzet. Het veel gehoorde nadeel van de spaarlamp is nou eenmaal dat deze wat tijd nodig heeft om vol licht te kunnen geven. Daarnaast is ook de levensduur van LED nog een heel stuk beter dan die van de spaarlamp.

Halogeenlamp

De halogeenlamp presteert eveneens een stuk minder effectief dan de LED lamp. Deze is weliswaar minder energieverspillend dan de gloeilamp, maar slechts met 25 procent. Tegenover 80 en 85 procent voor de spaarlamp en LED. Ondanks dat halogeen vaak wel een mooi soort licht geeft is het dus geen goed alternatief om te bezuinigen op je energiekosten.

Plafondlamp

Bij de plafondlamp is het vaak belangrijk om veel en sterk licht te hebben. Daarnaast willen veel mensen ook dat het een `mooi` en warm soort licht uitstraalt. Dit is ook de reden dat sommige mensen nog steeds vasthouden aan de oude gloeilamp. Ze vinden de sfeer die het licht creëert dan belangrijker dan de kosten. LED wordt echter steeds meer een goede en sfeervolle vervanging als plafondlamp. Bij LED wordt de sterkte aangeven in lumen. Hoe meer lumen, des te krachtiger het licht. Ook is er inmiddels gewerkt aan het soort licht, dat inmiddels warm wit genoemd kan worden. Plafondlampen met LED zijn bovendien vaak dimbaar, waardoor je de hoeveelheid licht zelf kunt reguleren.

Wandlamp

Ook bij de wandlamp is het mogelijk een LED lamp te kiezen. Wanneer je een dergelijke lamp wilt kopen, let dan er dan vooral goed op dat de juiste fitting aanwezig is voor de LED verlichting en kijk ook goed naar het soort LED lamp die erin hoort. Prijzen daarin kunnen nogal verschillen. Het zou jammer zijn als je een relatief goedkope wandlamp koopt, maar dat je vervolgens veel geld moet uitgeven voor de LED lamp die erin hoort.

Hanglamp

Ook bij de hanglamp is het mogelijk om een energiezuinige optie te kiezen. De meeste mensen gebruiken een hanglamp vooral voor boven de eettafel als tafellamp en voor in de woonkamer. In verhouding met de plafondlamp geeft de wandlamp meestal minder licht en is vooral belangrijk als het gaat om het aanbrengen van sfeer in de kamer. Daarbij ligt het uiteraard aan je eigen smaak en interesse welke tafellamp je het liefste gebruikt. Juist omdat het bij een hanglamp vaak minder belangrijk is dat je direct licht hebt, is een spaarlamp in zo’n situatie wellicht een goed alternatief.

Buitenverlichting

Zeker bij buitenverlichting is het extra aan te raden om een LED lamp te kopen. Veel mensen laten deze lamp namelijk ook `s nachts aanstaan. Een extra lange levensduur is dan nog belangrijker. Ook verbruikt de buitenverlichting in verhouding de meeste stroom. Juist ook omdat je bij een buitenlamp wel een behoorlijke sterke lamp wilt hebben om de omgeving van je voordeur, of het pad in de tuin goed te kunnen verlichting. Gelukkig zijn er inmiddels genoeg LED lampen die veel licht geven, tegen een laag verbruik. Zo breek je niet je been in het donker, en schrik je niet van de energierekening.