Energie besparen op wasmachine en droger

Wasmachine

Probeer zoveel mogelijk te draaien met een volle wasmachine. Was op eco-stand indien beschikbaar. Dit duurt iets langer maar vereist een lagere temperatuur en resulteert dus in een lager energieverbruik. Kies voor een hotfill wasmachine. Dit type wordt aangesloten op de warmwaterleiding en hoeft zodoende niet eerst zelf koud water op te warmen. Deze functie scheelt zo’n 10-40% aan energie.

Droger

Gebruik indien mogelijk een droogrekje of waslijn. Centrifugeer was voor het drogen. Indien de was nog gestreken moet worden hoeft deze niet 100% droog te zijn. Licht vochtige textiel maakt het strijken zelfs eenvoudiger. Een droge handdoek bij de natte was spreid het vocht over een groter oppervlak. De contactoppervlakte met de lucht is van belang voor de snelheid van het drogen.

Algemeen

Let bij aankoop van beide machines op het energieverbruik. Vergelijken kan aan de hand van energielabels. Een apparaat dat in aanschafprijs weliswaar iets duurder is kan op lange termijn goedkoper zijn. Sommige energieleveranciers hanteren een piek- en daltarief. Dit is in het leven geroepen om gedurende de dag een meer evenwichtige belasting van het stroomnet te verwezenlijken. Was of droog dus tijdens daluren om kosten te besparen. Laat apparatuur niet onnodig stand-by staan. Brandende lampjes en dergelijke zorgen voor sluipverbruik.