Standby killers

Standby killers besparen geld

standbykiller

Het belangrijkste aan een standby killer: hij killt energieverspilling. Hij zorgt er daardoor voor dat er geld bespaard wordt en wel doordat je energierekening merkbaar daalt. Hoe doet hij dat? De standby killer is in feite een schakel tussen een elektronisch apparaat en het stopcontact. Het ziet er uit als een soort stopcontact, het enige verschil is dat dt stopcontact zelf ook in een stopcontact gestoken dient te worden. Vervolgens moet de stekker van het apparaat in de standby killer gestoken worden. Let the kill begin! Als voorbeeld nemen wij een televisie. Als de stekker van de televisie in de standby killer wordt gestoken en de televisie gaat op stand-by-stand zal deze ook volledig worden uitgeschakeld. Het mooie van dit systeem is dat als de standby killer de televisie heeft uitgeschakeld, het niet eens nodig is om naar het apparaat toe te lopen om een knop om te zetten. Het apparaat kan eenvoudig weer ingeschakeld worden door op de afstandsbediening van de televisie op de aan knop de drukken. De standby killer vangt dan het infrarood signaal op van de afstandsbediening en activeert als het ware het stopcontact waardoor het apparaat weer in een stand-by-stand terecht komt. Hierdoor is het wel nodig dat de standby killer in het zicht van de afstandsbediening staat en niet ergens achter in een hoekje ligt.

Multiple standby killer

Er is ook een mogelijkheid om meerdere apparaten aan één standby killer te koppelen. Het verschilt per standby killer hoeveel aansluitpunten erin zitten. Er zijn standby killers met een enkelvoudige aansluiting maar er zijn ook standby killers met bijvoorbeeld 5 aansluitingen. Het kan handig zijn om bepaalde groeperingen in je huis aan te brengen. Zoals bijvoorbeeld in de volgende opstelling: je hebt een bureau plus computer met daaraan een surround set. Om nog iets te kunnen zien staat er ook nog een lamp op het bureau. In deze opstelling kan het bijvoorbeeld heel erg handig zijn om alle apparaten die op standby springen in een keer uit te laten schakelen. Zo wordt ervoor gezorgd dat niet één maar wel drie elektronische apparaten niet onnodig aanstaan. En als dit een aantal maal in de week gebeurt, dan levert dat redelijk wat energiebesparing op. Hetgeen in de kosten scheelt.

Killen met het voetje of met het handje

Er zijn nog meer standby killers, met name bij de infrarood ontvanger. Dit is één van de opties, er zijn er ook met bijvoorbeeld een voetschakelaar. Je hoeft maar een druk op de knop te geven en alle apparaten aangesloten in de standby killer worden uit- of aangeschakeld. Zo zijn er ook nog met een gewone handschakelaar, deze dien je gewoon net zoals bij een stekkerdoos met je vinger uit en aan te klikken. Het verschilt maar net per plek in het huis wat voor soort standby killer het beste uitkomt. In een lastige hoek kan het handiger zijn om een infrarood sensor in het zicht op te hangen omdat je dan niet continue in een lastige hoek moet reiken. Maar is het midden in de kamer, dan kan het mooier zijn voor de inrichting van de kamer om bijvoorbeeld een voetschakelaar op de grond te leggen. Dit is volledig naar vrije keuze.

Wat kost een killer?

Wat voor verschil maakt een standby killer nou eigenlijk? Er is een simpele vuistregel voor het berekenen van de kosten die normaal extra worden verbruikt zonder standby killer. De vuistregel gaat als volgt: elke Watt (W) aan vermogen die je 24 uur laat aanstaan 7 dagen in de week kost ongeveer 2,50 euro per jaar. Alle apparaten in je huis verbruiken ongeveer 50W per dag meer zonder standby killer. Dit komt uit op ongeveer 125 euro per jaar. Dus zoals je ziet zijn de kosten er gemakkelijk uit te halen en is het zonde om zoveel geld elk jaar weg te gooien.

Nodig of onnodig?

Een standby killer elimineert kortom het sluipverbruik van een televisie of ander elektronisch apparaat door het toestel helemaal uit te schakelen wanneer het in de standby stand staat. Wel is er sprake van voortschrijdend inzicht bij producenten van elektronische apparatuur zoals televisies. Dat heeft natuurlijk ook te maken met wet- en regelgeving. Het stroomverbruik in de laatste nieuwe generatie toestellen wordt steeds minder. Dat geldt vooral ook voor het stroomverbruik in de standby stand. Gebruikt u dus niet uitsluitend de laatste nieuwe modellen elektrische apparatuur, dan loont de aanschaf van een of meer standby killers nog steeds beslist. Hier tonen wij nog één keer een korte opsomming van alle voordelen van een standby killer:

  • Het gebruik bespaart energie, daardoor bespaart het ook automatisch geld.
  • De levensduur van uw elektronische apparaten wordt groter omdat deze niet onnodig aanstaan.
  • Het is mogelijk om van afstand verschillende apparaten te bedienen.