De meest zuinige manieren om je huis te verwarmen

Door in de wintermaanden zuinig om te gaan met je energie en warm water, kun je jaarlijks flink wat geld besparen. Het hele jaar door betaal je een vast maandelijks bedrag en dit is elke maand gelijk. Ook al verbruik je in de winter een stuk meer dan in de zomermaanden, door in winter en herfst zuiniger om te gaan met de verwarming in huis, zul je daar het gehele jaar door van profiteren. In dit artikel bespreken we zuinige manieren om je woning te verwarmen.

Soorten elektrische verwarming
Het is belangrijk om te weten welke types elektrische verwarming er zijn. Daarom geven wij van meerdere soorten elektrische verwarming een korte uitleg.

Infraroodverwarming
De eerste soort elektrische verwarming die we willen benoemen is infraroodverwarming. Infraroodverwarming is zeer energiezuinig, maar is helaas niet geschikt om als hoofdverwarming te gebruiken. Verder is het belangrijk om te weten dat infraroodverwarming werkt op basis van stralingswarmte. Dit houdt in dat niet de lucht van een ruimte wordt verwarmd, maar de massa van een ruimte. Voor bijvoorbeeld de badkamer is dit een zuinige manier om te verwarmen, maar voor een woonkamer of slaapkamer is dit niet voldoende.

Wat zijn de voordelen van een huis verwarmen met infrarood?
Zoals we hierboven aangaven wordt er met infraroodverwarming gebruik gemaakt van stralingswarmte. Het warmt niet de lucht in een ruimte, maar de personen en objecten in een ruimte. Hierdoor is het energiezuiniger dan veel alternatieven. Verder is de eenvoudige installatie een ander groot voordeel van infraroodverwarming. Er hoeven namelijk geen leidingen geplaatst te worden en doorgaans heb je aan een stopcontact voldoende. De aanschaf is dus ook een stuk goedkoper dan de opties die we hieronder zullen benoemen. Kortom, infraroodverwarming is een voordelige en zuinige manier om bepaalde ruimtes in je huis te verwarmen.

Accumulatieverwarming
Daarnaast is er ook accumulatieverwarming. Deze vorm van elektrische verwarming is wel geschikt als hoofdverwarming, maar is wel duurder in aanschaf vergeleken met andere soorten elektrische verwarming uit dit artikel. Bij accumulatoren worden tijdens het nachttarief vuurvaste stenen verwarmd.

Lucht-lucht warmtepomp
Een lucht-lucht warmtepomp is één van de milieuvriendelijkste manieren om je huis te verwarmen. Naast het verwarmen van een woning kun je er ook een ruimte mee laten afkoelen. En net als accumulatieverwarming kan ook lucht-lucht warmtepomp worden gebruikt als hoofdverwarming.

Elektrische radiator
Ook met een elektrische radiator kun je besparen op je energiekosten. Deze soort van verwarmen kan gebruikt worden zowel als bij- of hoofdverwarming. Wij adviseren om te kiezen voor een paneelradiator of een handdoekradiator. Wanneer je een elektrische radiator wilt gebruiken als hoofdverwarming, heb je de keuze tussen een standaard elektrische radiator of een elektrische radiator met accumulatie. De elektrische radiator met accumulatie is in aanschaf duurder, maar hier zul je op den duur zeker winst uit halen. Het kan namelijk tot 20 procent besparen op je jaarlijkse energiegebruik.

Elektrische verwarming als hoofdverwarming
We hebben in dit artikel drie verschillende soorten verwarming toegelicht welke geschikt zijn als hoofdverwarming. Deze drie soorten zijn allemaal geschikt om op een zuinige manier je woning te verwarmen en hebben alle drie zo hun voordelen. Het is belangrijk dat je het juiste systeem voor een bepaalde ruimte kiest.

Elektrische verwarming als bijverwarming
Wij zijn van mening dat infraroodverwarming één van de betere opties is als het gaat om bijverwarming. Wij hebben eerder verschillende voordelen in dit artikel benoemt. Toch zijn er ook alternatieven waaruit je kunt kiezen. Zo kun je kiezen voor bijvoorbeeld een elektrische kachel, een keramische kachel of een elektrische convectoren. Echter, deze zijn een stuk minder energiezuinig dan infraroodverwarming. Dus wanneer je op zoek bent naar een zuinige manier om bepaalde ruimtes in huis te verwarmen, is infraroodverwarming volgens ons de beste keuze.