Woning verwarmen middels een CV-haard op hout

Wat is een CV-haard?

Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van haarden en kachels is de mogelijkheid om water te verwarmen door middel van het stoken van hout. Dit wordt ook wel CV-haard of CV-kachel genoemd.

Wat zijn de voordelen van een CV-haard?

brandend hout

Veel haarden genereren een overschot aan warmte. Enerzijds heb je de oudere haarden/schouwen waarbij vooral veel warmte via de schoorsteen verdwijnt. Door deze luchtstroom ontstaat trek waardoor het elders in huis kan gaan tochten. Anderzijds heb je nieuwere haarden die danig veel energie uit het hout halen dat de woonkamer al snel veel te warm is. Met name nieuwere woningen zijn dusdanig geïsoleerd dat je al snel met een overschot aan warmte zit. Het is natuurlijk absurd als vervolgens het raam open moet om de boel weer op normale temperatuur te krijgen. Het benutten van dit warmte overschot heeft dus veel voordeel. Het warme water kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de douche of voor het verwarmen van ruimtes elders in het huis. Hout is CO2-neutraal in de zin dat groeiende bomen CO2 uit de lucht opnemen. Kanttekening is wel dat het hout duurzaam (bij voorkeur lokaal) geproduceerd dient te worden. Immers kost het kappen, vervoeren, opslaan/drogen en zagen van hout ook energie.

Hoe werkt een CV-haard?

Een haard kan op 3 manieren zijn warmte afgeven aan de omgeving: Radiatie. De warmtestraling die direct van de haard de ruimte in straalt. Geleiding. De warmte die door een bepaald materiaal heen geleid wordt. In het geval van een CV-haard kan de warmte bijvoorbeeld via de wand rondom de stookruimte naar een aangrenzend waterreservoir worden geleid. Het nadeel hiervan is overigens wel dat de temperatuur in de stookruimte door het aangrenzende water in temperatuur afneemt (er wordt immers energie afgegeven), wat een optimale verbranding niet ten goede komt. Convectie. Een gas of vloeistof stromend langs een bepaald oppervlak. In het geval van een CV-haard kan het warme rookgas bijvoorbeeld langs een warmtewisselaar stromen met daarin water.