Een slecht geïsoleerde woning herkennen

Een goed geïsoleerde woning kan jou jaarlijks veel geld besparen op de energierekening. In een slecht geïsoleerde woning daarentegen zal er veel warmte via de buitenmuren, het dak, de ramen of de vloeren ontsnappen, waardoor je meer moet gaan stoken om je huis warm te houden. Daarom is het goed om na te gaan of je een slecht geïsoleerd huis hebt of een woning hebt waar nog meer winst uit te halen valt. Er zijn verschillende manieren om daarachter te komen.

In dit artikel hebben wij verschillende vragen opgesteld die je kunt beantwoorden om een slecht geïsoleerde woning te herkennen.

De verschillende isolatielagen
Allereerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende isolatielagen bestaan. Des te dikker de isolatielaag van een woning is, des te beter de woning geïsoleerd is. Wanneer een woning een isolatielaag heeft van minder dan vier centimeter, wordt dit als zeer minimaal beschouwd. Een woning met een isolatielaag van tussen de vijf en twaalf centimeter beschikt over een matige isolatie en een isolatielaag van meer dan 13 centimeter bij een woning wordt als een zeer goed geïsoleerde woning gezien. Vaak geldt de volgende regel; hoe ouder een huis, hoe slechter het huis geïsoleerd is.

Het bouwjaar van een woning
De eerste stap om een slecht geïsoleerde woning te herkennen is door te kijken naar het bouwjaar van de woning. Zo is er tijdens het bouwen van huizen voor 1976 doorgaans geen of minimale isolatie aangebracht. Ook werd er destijds vaak geen spouwmuur geplaatst, wat het isoleren van de muren een stuk lastiger maakt. Dit is vaak wel het geval bij huizen die na 1976 zijn gebouwd, maar tussen 1976 en 1991 was dit vaak van matige kwaliteit.

Heeft een woning dakisolatie?
Ook dien je te kijken of een woning dakisolatie heeft. Wanneer een huis is gebouwd na 1989 beschikt het doorgaans over een goede dakisolatie. Een manier om te achterhalen of een woning beschikt over dakisolatie hangt af van het soort dak. Bij een plat dak kun je het isolatiemateriaal bovenop het dak zien liggen, maar dit is uiteraard niet het geval bij een schuin dak. Hier wordt het isolatiemateriaal namelijk aan de binnenkant geplaatst. Soms kun je dit van binnenuit zien, maar dit gaat niet op wanneer het is afgewerkt met afwerkingsplaten.

Heeft een woning vloerisolatie of bodemisolatie?
Een slecht geïsoleerde woning herkennen kun je onder andere doen door te zien of een woning vloerisolatie of bodemisolatie heeft. Het controleren van vloerisolatie is zeer eenvoudig. Hiervoor hoef je enkel de kruipruimte te openen en te zien of er isolatiemateriaal aanwezig is aan de bovenkant. De kruipruimte vind je doorgaans onder de mat bij de voordeur of in een hoek van de woonkamer. Voor het controleren of een woning beschikt over bodemisolatie dien je te kijken of er isolatiemateriaal aan de onderkant van de kruipruimte aanwezig is.

Hoe is gesteld met de ramen in een woning?
Een andere manier om te achterhalen of een woning goed of slecht geïsoleerd is, is door te kijken naar het soort glas. Zo hebben veel slecht geïsoleerde woningen enkel glas of standaard dubbel glas. Om te achterhalen wat voor soort glas een huis heeft is door te kijken naar de code die je tussen de twee glasplaten kunt vinden. Dit is niet te vinden bij enkel glas of dubbel glas en dan kun je ervan uit gaan dat het glas niet goed isoleert. Wanneer een woning HR++ of driedubbel glas heeft, beschikt het wel over glas dat goed isoleert.

Kijk of een woning vochtproblemen heeft
De laatste tip die we willen meegeven om te herkennen of een woning slechte isolatie heeft, is door te kijken naar vochtproblemen en schimmels. Deze kunnen namelijk optreden wanneer een woning slecht geïsoleerd is. Echter, ook bij goed geïsoleerde woningen kunnen vochtproblemen ontstaan, dus dit zegt niet altijd alles. Dit kan namelijk ook voorkomen wanneer een huis matig of slecht geventileerd wordt.

De isolatie van je woning verbeteren
Wanneer je de isolatieniveaus van bovenstaande onderdelen weet, kun je bepalen waar de grootste winst te behalen valt. Uiteraard is het natuurlijk het beste wanneer je op alle punten je woning verbeterd, maar daar hangt hoogstwaarschijnlijk wel een aardig prijskaartje aan vast. Daarom is het aan te raden om eerst te focussen op de punten waar de woning het slechts op scoort. Een extra tip is om na te gaan of je in aanmerking komt voor subsidie van de overheid. Op de website van de Rijksoverheid vind je hier meer informatie over.