Energie besparen door te isoleren

Eén van de meest effectieve wapens om energie te besparen is het aanbrengen van isolatie. In veel nieuwbouwpanden is dit al heel gebruikelijk. In het verleden was het echter helemaal niet zo dat dit op grote schaal werd gedaan. Daarom is vooral ook in oudere woningen nog
veel te bereiken door goed voor isolatie te zorgen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. De effecten kunnen in alle gevallen flink groot zijn. Dit is wat het ook zo aantrekkelijk maakt om ermee aan de slag te gaan. Het is goed om de opties te bekijken.

Het vasthouden van warmte
Isoleren is een beproefde methode omdat het ervoor zorgt dat de warmte binnen blijft in huis en de kou juist buiten blijft. In de zomer kan het bovendien omgekeerd werken. In dat geval is de warmte buiten te houden om het binnen koel te houden. Dan is dus ook minder energie nodig om te koelen. Dit is dus het hele jaar een voordeel. Het is dan ook goed om de
verschillende vormen van isolatie te kennen. Dit helpt bij het maken van een keuze voor de meest geschikte optie in huis. Ook kan een combinatie mogelijk zijn.

Isolatie in de muren
De beste manier om energie te besparen met isolatie is door het aan te brengen in de muren. Dit wordt ook wel spouwmuurisolatie genoemd. In moderne huizen is dit heel gebruikelijk. In oudere huizen is de spouw vaak leeg. Om dit op te vullen worden vaak kleine gaatjes in de muur gemaakt om het daarna vol te spuiten met isolatiemateriaal. Vervolgens worden de gaatjes dichtgemaakt. Nu de hele muur goed vol zit, blijft de warmte beter
binnen. Wel wordt dit vaak in combinatie met de andere belangrijke manier van isoleren gedaan voor een optimaal resultaat in huis.

Het isoleren van het dak
Een andere methode die vaak wordt toegepast is het isoleren van het dak. Vaak gaat dit in combinatie met het isoleren van de muren. Dat komt natuurlijk omdat warmte opstijgt. Juist daarom is het isoleren van de bovenzijde van het pand ook zo belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat de warmte dus binnen blijft. Zeker geldt dit voor de hogere verdiepingen.
Dit betekent dat er veel minder energie nodig is om te stoken om het hele huis warm te krijgen. Dat maakt het dus allemaal wel ook zo veel voordeliger. Dit is van groot belang.

Een extra methode toepassen
Wie het helemaal goed aan wil pakken, kiest ook voor vloerisolatie. Wie dit doet, zorgt dat de kou uit de kruipruimte of de kelder niet omhoog kan trekken de woning in. Bovendien is het ook een goede manier om tegen optrekkend vocht te beschermen. In alle opzichten is op deze wijze dus ook te zorgen dat minder energie voor stoken nodig is. Het isoleren van de vloer komt wel flink minder vaak voor dan het isoleren van de muren en daken. Dat neemt niet weg dat het wel een optie kan zijn wanneer kou optrekt naar boven.