Dure energie rekening komend jaar? Vergelijk tarieven online.

Het zal waarschijnlijk niemand ontgaan zijn; in 2019 gaat de belasting op aardgas flink omhoog. Dit alles hangt samen met de door de regering gestelde klimaatdoelen. Aardgas beslaat pakweg twee derde van de energie rekening, een tariefwijziging heeft dus veel impact. Los van dat hebben veel huishoudens simpelweg niet de mogelijkheid te investeren in dingen als isolatie of allerlei apparatuur. Een hogere rekening lijkt dus bijna onvermijdelijk.

Hogere energierekening

Hoeveel gaat een gemiddeld huishouden per jaar meer betalen? Deze schattingen liggen nogal uiteen: 140 aldus de overheid, 160 volgens Vereniging Eigen Huis en sommige vergelijkingssites komen zelfs uit op bedragen tot 360 euro. De bedragen verschillen nogal door de manier waarop ze berekend worden. De overheid rekent bijvoorbeeld met een gemiddelde van alle woningen waaronder ook zeer zuigige of nul-op-de-meter woningen. Het grootste deel van de woningen in Nederland valt hier echter niet onder. Alle reden dus om je verbruik eens goed onder de loep te nemen.

Energie vergelijken

Er kan vaak al eenvoudig geld bespaard worden door het afsluiten van een nieuw energiecontract. Heb je een leveringscontract voor onbepaalde tijd? Controleer dan wat het oplevert om te switchen naar een contract voor bepaalde tijd (bvb 1 of 2 jaar) of een geheel andere leverancier. Cashbacks van 100 tot 200 euro op de jaarrekening zijn niet ongewoon. Energie vergelijken loont eigenlijk altijd wel de moeite omdat tarieven jaarlijks wijzigen. Een goede site om te vergelijken is bijvoorbeeld totaalbesparen.com Door je postcode in te vullen zie je in 1 oogopslag welke besparing voor jou mogelijk is.

Energie besparen

Tot slot nog enkele eenvoudige tips om je energieverbruik zonder enige investering te verminderen:

  • Ruimte verwarming: gordijnen in de winter dicht waar mogelijk; kamers niet onnodig verwarmen.
  • Warm water: douche verkiezen boven bad, korter of elders (bvb sportschool) douchen.
  • Koken: water netjes afpassen qua hoeveelheid, meer salades eten.

Een algemene tip is nog om het energieverbruik te monitoren. Inzicht in verbruik geeft namelijk een zekere discipline en reductie. Veel energieleveranciers bieden handige apps om het verbruik bij te houden.