Energie besparen met een kokend water kraan

Een kokend water kraan bestaat meestal uit een elektrische boiler (opslagvat, bvb geplaatst onder het aanrecht) en een aparte kraan. Wanneer het water uit de kraan komt heeft het een temperatuur van minimaal 100 graden.

Energie besparen

Door de aanschaf van een kokend water kraan valt op verschillende manieren energievoordeel te behalen:

  • Voor het koken van voedingsmiddelen of zetten van thee/koffie/soep kan een gepaste hoeveelheid water worden afgetapt. Het is een feit dat veel mensen slecht zijn in het afmeten van de juiste hoeveelheid water in een pan of waterkoker. Wanneer een pan water aan de kook wordt gebracht blijft deze bovendien vaak te lang op het vuur staan. Dit leidt tot onnodig energieverbruik.
  • Een vat met kokend water kan ook gebruikt worden voor de normale warmwatervoorziening in de keuken; dit door koud water bij te mengen. Een liter kokend water met 3 liter koud water maakt bijvoorbeeld 4 liter warm water. Het voordeel van deze methode is dat het warme water niet meer via allerlei leidingen door het hele huis hoeft te stromen. Het overbruggen van deze afstand heeft namelijk veel energieverlies tot gevolg. De boiler van een kokend water kraan bevind zich direct onder het aanrecht; precies waar je het water nodig hebt. Een extra voordeel van dit systeem doet zich voor bij nieuwbouw of renovatie. In dat geval hoeven er geen aparte leidingen voor de warmwatervoorziening aangelegd te worden; een kokend water kraan / keukenboiler wordt simpelweg op de koud water leiding aangesloten. Minder materiaal verbruik dus.

Besparing per jaar

De energie/water besparing ligt in de orde van 50 tot 100 euro per jaar; afhankelijk van gezinsgrootte, afstand keuken/CV, type CV… Een goede kokend water kraan kost ongeveer 1200 euro, deze verdien je dus ongeveer terug in 10 tot 20 jaar. Slim is te kiezen voor een vat met vacuüm isolatie. Zodoende blijft het stand-by verbruik zo laag mogelijk.

Andere voordelen

Tot slot zijn naast de genoemde energiebesparingen nog andere voordelen te behalen:

  • Een kokend water kraan geeft minder kans op ongelukken in vergelijking met pannen/waterkokers die om kunnen vallen.
  • Een kokend water kraan is ruimte besparend; de waterkoker kan weg van het aanrecht.
  • Een koken water kraan bespaart tijd omdat het water direct beschikbaar is.