Op een gemakkelijke manier water besparen

Water besparen is een goede manier om energie te besparen. Alleen al de manier waarop water gebruikt wordt in en om het huis kan veel verschil maken. Daarnaast zijn er ook handige hulpmiddelen te gebruiken om het waterverbruik beter te regelen. Het is dus zeker ook interessant om eens te bekijken wat je allemaal kunt doen. Aan de hand van de volgende tips verbruik je minder water en wordt je energiegebruik dus ook lager. Dit is meer duurzaam en het is ook nog eens goed voor je portemonnee. Dit is natuurlijk zeer interessant te noemen.

Het water korter gebruiken
De beste manier om water te besparen is door het korter te gebruiken. Van alle vormen van energieverbruik, kent het verbruik van water misschien wel de meeste verspilling. Dat komt bijvoorbeeld doordat we de kraan laten aan staan wanneer we tijdens het koken snel even iets anders tussendoor doen. Of omdat we de kraan niet dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen. Wanneer je op dit soort zaken begint te letten, dan zal je merken dat je al
snel flink wat geld kan besparen. Dit is een goed begin, maar er is nog veel meer mogelijk om goed te besparen.

Minder lang onder de douche
Een minder fijne maatregel, die wel heel veel water zal besparen, is minder lang douchen. Dit lijkt misschien wel mee te vallen, maar de verschillen zijn flink groot. Zo is berekend dat in een normaal huishouden van vier personen 6.000 liter water te besparen valt wanneer iedereen zijn douchebeurten met 1 minuut verkort. Kan je nagaan wanneer je van jouw
douchebeurten van een half uur beurten van 20 minuten maakt. In dat geval kan je nog veel meer liters water per jaar besparen. Dit is dus een belangrijk middel dat veel kan helpen voor de energiebesparing.

Kiezen voor besparende middelen
Er zijn ook veel mogelijkheden met besparende middelen. Dan moet je natuurlijk wel eerst investeringen doen, maar die verdien je er gemakkelijk mee terug. De bekendste is natuurlijk de besparende douchekop. Daarnaast is ook het aanpassen van het toilet, bijvoorbeeld met een besparende knop of met een groter waterreservoir, een goede optie. Dit soort middelen helpen je om al snel flink wat water te besparen dat eigenlijk helemaal niet gebruikt hoeft te worden. Al snel na de terugverdientijd ga je er dus zelf ook het voordeel van merken. Deze investeringen kunnen dus zeker ook de moeite waard zijn.

Koud of warm water gebruiken?
Tot slot is er nog een tip te geven die de relatie tussen water en energie het best weergeeft. Zijn er situaties waarin je warmwater gebruikt die ook wel met koud water geregeld kunnen worden? In dat geval is het zaak om ook vaker dit koude water te gaan gebruiken. Juist het opwarmen van water kost heel veel energie. Dit is natuurlijk nergens voor nodig. Door dit slim aan te pakken kan je er zeker van zijn dat je het direct zal merken aan de hoogte van je energierekening. Let dus beter op de temperatuur.