Water en energie besparen op douchen Een douchebeurt kost al snel enkele tientallen liters water per keer. Zonde, want al dat water moet ook nog eens opgewarmd worden (met bijvoorbeeld gas of elektriciteit). Tips om het verbruik omlaag te krijgen:
- Douchen kost aanzienlijk minder water dan het nemen van een bad en geniet dus de voorkeur.
- De eenvoudigste manier om te besparen is de douchetijd verminderen. Douche niet langer dan 5 minuten; gebruik eventueel een timer om je hieraan te herinneren. Er bestaan tal van timers; in de vorm van een zandlopertje of elektrisch en vaak eenvoudig aan de muur te bevestigen met een zuignap. De kosten bedragen slechts een paar euro; dus snel terug verdiend. Vooral kinderen staan nog wel eens lang onder de douche; een timer is dan een handig hulpmiddel.
- Controleer het waterverbruik wanneer je een douchekop aanschaft. Meestal staat dit op de verpakking vermeld.
- Installeer een waterbesparende douchekop. Hiermee daalt het verbruik al snel met enkele tientallen procenten. De werking berust zich vaak op het laten pulseren van de waterstralen. Je voelt nog steeds overal water; maar de dichtheid ervan is verminderd door ‘bijmengen’ van lucht. Verder zijn veel waterstralen van reguliere douchekoppen erg breed qua diameter; een deel van het water stroomt zodoende ‘ongebruikt’ langs het lichaam. Waterbesparende douchekoppen houden hier beter rekening mee; minder verspilling dus. Qua comfort hoeft een waterbesparende douchekop geen enkel verschil te maken.
- Installeer een thermostaatkraan. Deze meet de temperatuur van de inkomende waterstromen, warm en koud, en zorgt ervoor dat de uitstroom temperatuur constant wordt gehouden. Voordeel is dat het water sneller op de juiste temperatuur is, zonder dat je de douche onnodig lang moet laten doorlopen. Bovendien worden snelle veranderingen in de koud- en warmwater toevoer opgevangen, waardoor er geen risico op verbranden meer bestaat.
- Overweeg warmteterugwinning (WTW) bij de aanschaf van een nieuwe badkamer. Een WTW gebruikt het wegstromende douchewater om het koude water voor te verwarmen. Het voorverwarmde water stroom vervolgens richting mengkraan of boiler. De restwarmte wordt terug gewonnen door middel van een warmtewisselaar. In een warmtewisselaar stromen 2 van elkaar gescheiden waterstromen langs elkaar om zodoende energie over te kunnen dragen. Dit toont gelijk aan dat een WTW bij een bad geen nut heeft; immers vinden toe- en afvoer van water dan niet tegelijkertijd plaats. Bij korte douchebeurten heeft een WTW minder nut, omdat het even kost voordat deze op temperatuur is.
Naast milieuwinst valt er ook een kostenbesparing te behalen. Een gemiddelde douchebeurt kost rond de 30 cent (100 euro per jaar), in bad gaan ongeveer het dubbele. Dat betekend dat iedere 10% die je weet te besparen op douchen je 10 euro per persoon per jaar oplevert. Benieuwd naar wat gedetailleerde cijfers omtrent de kosten van douchen? Bekijk dan de website van Nibud. Tot slot hangt de totale energie- en kostenbesparing natuurlijk ook af van de gebruikte energiebron; bijvoorbeeld een gasboiler, elektrische boiler of zonneboiler.