Zonnepanelen installeren om energie te besparen

Dat je met zonnepanelen energie kunt besparen is bij het overgrote deel van de huisbezitters wel duidelijk geworden. Daarom zijn ze ook meer en meer op de daken te zien. Het is dus zeker ook interessant om eens te kijken hoe dit een voordeel kan opleveren. Door zelf stroom op te wekken, is te zorgen dat er minder energie uit fossiele bronnen hoeft te komen. Dit is beter voor het milieu, maar zeker ook beter voor jouw portemonnee. De
investering in de panelen is goed terug te verdienen. Neem het volgende daarom eens goed door.

Hoe werkt een zonnepaneel eigenlijk?
In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe de zonnepanelen werken om te besparen. Eigenlijk is dat heel simpel. De zonnepanelen worden optimaal opgesteld om zoveel zonlicht als mogelijk op te vangen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in speciale zonnevelden, maar vooral op de daken van huizen en andere gebouwen. Voor huiseigenaren is het dus mogelijk om zelf eigenaar te worden van de zonnepanelen. Dit vergt natuurlijk wel een investering. Daarom is het ook goed om dit eens af te zetten tegen de besparing die je ermee kan doen als je ze hebt geïnstalleerd.

De hoeveelheid energie die je bespaart
Het is vooral goed om te weten hoeveel energie je kan besparen met het gebruik van de zonnepanelen. Om het gemakkelijk te houden, wordt uitgegaan van 10 panelen op een dag. Soms zijn het er 8, soms zijn het er meer. Een zonnepaneel van goede kwaliteit levert per jaar zo’n 243 kWh aan energie op volgens berekenen. Over tien panelen is dat dus 2430 kWh. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt zo’n 3300 kWh per jaar aan energie. Dat betekent dus dat je twee derde van je verbruik met de panelen zelf kan gaan opwekken.

De werking van salderen
Op het moment werkt het zo dat je de energie die je opwekt niet direct zelf gebruikt. In plaats daarvan lever je het terug aan het energienet. Daardoor mag je dus jouw opbrengst salderen met je verbruik. Dat betekent dus dat je je energierekening met twee derde van het totaal terug kan brengen per jaar. Uit berekeningen blijkt dat daarmee binnen tien jaar de investering in de zonnepanelen is terug te verdienen. Dit merk je direct omdat je energierekening direct al lager wordt. Zo groei je dus naar het omslagpunt toe op financieel gebied met het opwekken.

Direct goed voor het milieu
Dat het ongeveer tien jaar kost om daadwerkelijk de investering terug te verdienen staat niet in verhouding tot wat het voor het milieu doet wanneer je direct op deze manier energie begint te besparen. Die besparing is namelijk wel vanaf het eerste moment te merken. Het is dan namelijk al direct zo dat er minder voor nodig is om iedereen van voldoende stroom te voorzien. Wat de uitstoot van CO2 direct terugbrengt. Meer zonnepanelen betekent ook dat dit sneller terug te brengen is. Dit kan dus voor het milieu
een interessante optie zijn om te doen.